mayo 2015
L M X J V S D
« abr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Categorías

(Traducción al castellano en las notas.)

Agrair a Sergio Amar l’atenció i l’ajuda per a la realització d’este text. Sempre és un plaer escriure sobre una persona a la qual respectes i admires.

Els deu anys de carrera de Sergio Amar es defineixen per la solidesa, la constància, la coherència i la sinceritat del que, al cap i a la fi, és el seu treball. Sense negar els límits d’un format amb un component industrial i/o comercial notable, la seua obra manifesta una autoria respectada i volguda pel públic.

Una carrera en constant transformació a través de la moderada experimentació. Amar s’ha erigit com una baula necessària entre la transformació del món de les infantils impulsada des dels 80 -amb les referències ineludibles de Víctor Valero, Vicente Almela, Vicente Lorenzo, Moisés Alarcón i José Manuel Alares- i la segona revolució infantil carismàtica i potent en la dècada actual. Sense el seu treball com a enllaç, moltes de les falles infantils que hui ens fan gaudir no haurien tingut lloc. Encara que, en cap cas, Amar pertany a un episodi anterior o tancat. Ell també és part de la gratificant efervescència de les falles infantils dels nostres dies, en les quals s’exerceix una admiració i influència recíproques, amb la frescor d’un model de falla que, en el seu cas, ha creat escola i massa imitadors.

IMG_8458

Detall falla infantil Plaça del Mercat Central 2015 “Aquàtica” de Sergio Amar.

Llicenciat en Belles Arts, la seua primera falla en 2005 per a Blasco Ibáñez – Plaça Mestre Ripoll, va suposar un complet procés autodidacta, enfrontant-se per primera vegada al suro davant la possibilitat d’iniciar-se en el tradicional procés del cartó, ja quasi extint per aquells anys. Igual que molts altres artistes, el seu primer contacte material amb el món dels tallers s’havia produït molts anys abans, en col·laborar en aspectes tècnics en el taller de Marisa Falcó i Paco Pellicer en 1997[1], amb treballs d’empaperat i de donar de blanc a les figures.

La seua primera falla, una vegada acabada la formació universitària, estava carregada de referències a Le petit Spirou[2] de Tome i Janry. La influència exercida per la il·lustració i per la historieta gràfica, que han dotat d’una frescor i vivacitat totalment recognoscibles a la seua manera de treballar, ja és visible des del primer projecte.

D’altra banda, la seua preferència pel format de les falles infantils no s’explica únicament per les evidents facilitats logístiques. En el taller en què inicia el seu treball, la majoria de les falles realitzades eren infantils i fugien del convencionalisme que molts associaven a este tipus de projectes. Va descobrir les possibilitats estètiques i va assumir que, la seua menor grandària permet un major domini global del resultat. Amb la contrapartida que tot ha d’estar molt més treballat en observar-se a menor distància.

Després d’eixa primera incursió, en la qual Amar no pot deixar de veure defectes, la seua carrera va seguir en 2006 amb la contractació de quatre falles: Peu de la Creu, Fra J. Rodríguez – Pintor Cortina, Arrancapins i, finalment, una de les claus de la seua carrera: Corretgeria – Bany dels pavesos, comissió en què va romandre fins a l’exercici de 2013. La seua múltiple participació a València no li va impedir estrenar-se en 2006 en les fogueres d’Alacant[3] al costat de Llácer i per mediació de Moisés Alarcón.

E087i_jpg

Falla infantil Arxiduc Carles – Xiva 2007 “¡Shhhhh, Silenci! ¡Estem Dormint!” inici de Sergio Amar en la secció especial infantil. Foto cedida per Ángel Romero de “Cendra Digital”.

Durant esta col·laboració, un membre de la comissió Arxiduc Carles – Xiva li va oferir la possibilitat, tan sols amb dos anys de carrera, de plantar en secció especial infantil. Un debut en la secció en 2007, que, a diferència de tants altres casos, va suposar una consolidació ràpida, mantenint-se des de llavors en les seccions altes de falles infantils. El seu cas, afortunadament, no va ser un “debut i comiat”. El projecte, no obstant açò, peca encara de la dependència cosmètica de la seua admirada generació dels 80, especialment l’obra de Vicente Almela, i de certs convencionalismes o malapteses amb els quals trencarà en pocs anys.

El seu treball va prosseguir en 2008 amb la seua participació en L’Antiga de Campanar (que es va estendre a 2009 i 2010), Pintor Segrelles (2010) i la ja citada Corretgeria, on es va assentar el camí per a la posterior evolució compositiva, cal·ligràfica i de contingut de l’artista.

10157353_752708148097454_1907613178_n

Falla infantil Corretgeria – Bany dels pavesos 2011 “Què assenyales?”, una de les comissions clau per tal d’entendre la seua evolució. Foto cedida per Raúl Llibrer de “Planet Fallas”.

2011 va suposar la seua arribada a Cuba – Literat Azorín, amb un treball que es va extendre fins a 2014; i la realització de la falla Arquebisbe Olaechea – San Marcelino pel seu aniversari. El seu pas per Cuba és considerat per Amar com l’autèntica consolidació del seu treball i, alhora, un punt d’inflexió estètic que, amb una progressiva simplificació, s’estén fins a l’actualitat. La Història està de Moda (Cuba – Literat Azorín 2012[4]) va suposar un avanç qualitatiu, una major complexitat en l’exposició del tema i la independència definitiva de la influència rígida dels seus mestres, que ja ha sabut portar al seu terreny. A nivell cal·ligràfic, a més, posseïa tots els trets que hui associem a “l’estil Amar”: formes que tendeixen a l’esfera, simplificació de la fesomia, colors plans i vius que fugen del pastís i del caràctar amanerat i el gust moderat pel detall. Mercat Central, d’altra banda, ocuparia també la seua activitat de 2013 a 2015.

10155369_750466891654913_1673836834_n

Falla infantil Cuba – Literat Azorín 2012 “La Història està de Moda” de Sergio Amar. Punt d’inflexió i consolidació. Foto cedida per Raúl Llibrer de “Planet Fallas”.

El passat exercici ha sigut, en les seues pròpies paraules, molt dolç. I no solament per la bona posició en el palmarès de les seues falles. També per la satisfacció amb el treball realitzat, expressat en una aparent simplificació que condensa, com veurem més tard, temes complexos –la ingravitació en el cas de Gayano Lluch- perquè siguen assumits i gaudits per tot tipus de públic i a parts iguals.

IMG_8272

Detall falla infantil Gayano Lluch – Doctor Marco Merenciano 2015 “Ingràvida” de Sergio Amar. Un éxit i un dels seus millors treballs.

No obstant açò, l’èxit d’enguany no deixa d’afegir pressió a un artista molt crític amb el seu propi treball. Amar considera que, entre d’altres injustícies, el món de les falles exigeix una demostració constant, a més de la necessitat de mantenir-se en els mateixos paràmetres de qualitat i reconeixement, que comporten un continu i esgotador treball de superació creativa i no únicament per l’afany de triomfar. Simplement, per no caure. Que ja és molt. I més en un format viu com el de les falles, on el mecenes-faller exigeix coses noves constantment i a preu de saldo.

Tot en un context festiu i cultural poc donat a la reflexió i en què tot es vol ràpid, ben fet, barat i fàcil. Un món que, per tot açò, no considera realment el procés creatiu que existeix darrere d’estes obres. Un món que, com critica el propi Amar, no té memòria i, al mínim error, és incapaç de recordar tot el camí traçat. Errors, d’altra banda, fortuïts i dependents del sobrevalorat palet en moltes ocasions.

Amar assumeix com a un fet molt positiu l’aparició de nous i reeixits valors en el món de les infantils. No obstant açò, la força dels més joves li manté en una alerta constant davant la inevitable competició. Lamentablement, eixa efervescència i rapidesa de l’actual context creatiu infantil no ha sabut valorar l’experiència dels mestres anteriors. En este aspecte Amar és clar: és injust que referents absoluts, que van contribuir a la renovació de les falles en els anys 80, es mantinguen amb dificultat en el mercat faller per la falta de contractació malgrat la seua solvència i capacitat, en benefici de certs artistes “a la moda” amb una tècnica en molts casos insuficient i ovacionats pels suposats pontífexs de la informació fallera.

Amar reivindica sense embuts a tota aquella generació d’artistes que van trencar amb l’imperi de Canet. Generació sense la qual no és possible entendre l’actual situació, establint-se un continuum que alguns es neguen a veure, com si el que hui ens sembla nou i revolucionari haguera sorgit del no-res. Un continuum del que, afortunadament, Amar és nexe, part i extensió.


[1] No obstant açò, la seua arribada al taller d’estos artistes va necessitar d’un curiós enllaç a través de Soria. Anècdota com a poc curiosa. Des de xiquet la seua afició per les falles -sumada al trauma que li va suposar veure cremar en una falla a un dels seus ídols de la infància, Vicky el Víking- i la seua inquietud creativa, li van portar a crear les seues pròpies obres, a partir d’uns motles de plastilina folrats de paper i buidats després. Estes falles eren cremades en el poble natal de la seua mare en la província de Soria. Es va donar la casualitat que un altre dels visitants ocasionals del poble a l’estiu era de València i coneixia a Falcó i a Pellicer, la qual cosa li va permetre la seua entrada en el taller i el contacte amb el món real de la creació fallera.

[2] Encara que sol ser la referència estètica més comentada en l’obra d’Amar, no és l’única i se circumscriu a la primera etapa de la seua creació fallera.

[3] La participació de Sergio Amar en fogueres també ha sigut extensa i d’èxit. La seua primera foguera plantada data de 2007 per a Sant Blai – La Torreta, en la qual repetiria en 2008. En 2009 inicia el seu treball en Altozano, que s’estén fins hui. En 2011 va compartir el seu projecte en fogueres amb Joan S. Blanch. Encara que, de cap manera, podem parlar d’un treball conjunt, doncs cada artista va realitzar la seua part final de forma independent.

[4] Eixe mateix any va participar en la falla col·lectiva per a Ramiro de Maeztu – Lleons.

SERGIO AMAR, EL ESLABÓN NECESARIO (I)

Agradecer a Sergio Amar el interés y la ayuda para la realización de este texto. Es un placer escribir sobre un artista al que se respeta y admira.

Los diez años de carrera de Sergio Amar se definen por la solidez, la constancia, la coherencia y la sinceridad de lo que, al fin y al cabo, es su modo de subsistencia. Sin negar los límites de un formato con un componente industrial y/o comercial notable, su obra manifiesta una autoría respetada y querida por el público.

Una carrera en constante transformación a través de la comedida experimentación. Amar se ha erigido como un eslabón necesario entre la transformación del mundo de las infantiles impulsada desde los ochenta con las referencias ineludibles de Víctor Valero, Vicente Almela, Vicente Lorenzo, Moisés Alarcón y José Manuel Alares; y la segunda revolución infantil carismática y potente en la década actual. Sin su trabajo como enlace, muchas de las fallas infantiles que hoy nos hacen disfrutar no habrían tenido lugar. Aunque, en ningún caso, Amar pertenece a un episodio anterior o cerrado. Él también es parte de la gratificante efervescencia de las fallas infantiles de nuestros días, en las que se ejerce una admiración e influencia recíprocas, con la frescura de un modelo de falla que, en su caso, ha creado escuela y demasiados imitadores.

Licenciado en Bellas Artes, su primera falla en 2005 para Blasco Ibáñez – Maestro Ripoll, supuso un completo proceso autodidacta, enfrentándose por primera vez al corcho ante la posibilidad de iniciarse en el tradicional modelaje del cartón, ya casi extinto por aquellos años. Al igual que otros muchos artistas, su primer contacto material con el mundo de los talleres se había producido muchos años antes, al colaborar en aspectos técnicos en el taller de Marisa Falcó y Paco Pellicer en 1997[1], con trabajos de empapelado y de dar de blanco a las figuras.

Su primera falla data de 2005, una vez acabada la formación universitaria, y estaba cargada de referencias a El pequeño Spirou[2] de Tome y Janry. La influencia ejercida por la ilustración y por la historieta gráfica, que han dotado de una frescura y vivacidad totalmente reconocibles a su modo de trabajar, es rastreable desde este primer proyecto.

Por otro lado, su preferencia por el formato de las fallas infantiles no se explica únicamente por las evidentes facilidades logísticas. En el taller en el que inicia su trabajo, la mayoría de las fallas realizadas eran infantiles y huían del convencionalismo que muchos asociaban a este tipo de proyectos. Descubrió las posibilidades estéticas y asumió que su menor tamaño permite un mayor dominio global del resultado. Con la contrapartida de que todo ha de estar mucho más trabajado y cuidado al observarse a menor distancia.

Tras esa primera incursión, en la que ahora Amar no puede dejar de ver defectos, su carrera despegó en 2006 con la contratación de cuatro fallas. Peu de la Creu, Fray J. Rodríguez – Pintor Cortina, Arrancapins y, finalmente, una de las claves de su carrera: Corretgeria – Bany dels Pavesos, comisión en la que permaneció hasta el ejercicio de 2013. Su múltiple participación en Valencia no le impidió estrenarse en 2006 en las Hogueras de Alicante[3] junto a Llácer y por mediación de Moisés Alarcón.

Durante esta colaboración, un miembro de la comisión Archiduque Carlos – Chiva le ofreció la posibilidad, tan sólo con dos años de carrera, de plantar en sección especial infantil. Un debut en la sección en 2007, que, a diferencia de tantos otros casos, supuso una consolidación rápida, manteniéndose desde entonces en las secciones altas de fallas infantiles. Lo suyo, afortunadamente, no fue un “debut y despedida”. Este proyecto, sin embargo, peca todavía de la dependencia cosmética de su admirada generación de los ochenta, especialmente la obra de Vicente Almela, y de ciertos convencionalismos o torpezas con los que romperá en pocos años.

Su trabajo prosiguió en 2008 en L’Antiga de Campanar (que se extendió a 2009 y 2010), Pintor Segrelles (2010) y la ya citada Corretgeria, donde se asentó el camino para la posterior evolución compositiva, caligráfica y de contenido del artista.

2011 supuso su llegada a Cuba Literato- Azorín, con un trabajo que se extendió hasta 2014; y la realización de la falla Arzobispo Olaechea – San Marcelino por su aniversario. Su paso por Cuba es considerado por Amar como la auténtica consolidación de su trabajo y, a la vez, un punto de inflexión estético que, con una progresiva simplificación, se extiende hasta la actualidad. “La Història està de Moda” (Cuba-Literato Azorín 2012[4]) supuso un avance cualitativo, una mayor complejidad en la exposición del tema y la independencia definitiva de la influencia rígida de sus maestros, que ya ha sabido llevar a su terreno. A nivel caligráfico, además, poseía todos los rasgos que hoy asociamos al “estilo Amar”: formas que tienden a lo esférico, simplificación de la fisionomía, colores planos y vivos que huyen del pastel y de lo amanerado y el gusto moderado por el detalle. Mercado Central, por otro lado, ocuparía también su actividad de 2013 a 2015.

El pasado ejercicio ha sido, en sus propias palabras, muy dulce. Y no sólo por la buena posición en el palmarés de sus dos fallas. También por la satisfacción con el trabajo realizado, expresado en una aparente simplificación que condensa, como veremos más tarde, temas complejos –la ingravidez en el caso de Gayano Lluch- para que sean asumidos y disfrutados por todo tipo de público y a partes iguales.

                Sin embargo, el éxito de este año no deja de añadir presión a un artista muy crítico con su propio trabajo. Amar considera que, entre otras injusticias, el mundo de las fallas exige una demostración constante, además de la necesidad de mantenerse en los mismos parámetros de calidad y reconocimiento, que conllevan un continuo trabajo de superación creativa y no únicamente por el afán de triunfar. Simplemente, por no caer. Que ya es mucho. Y más en un formato vivo como el de las fallas, en la que el mecenas-fallero exige cosas nuevas constantemente y a precio de saldo.

Todo en un contexto festivo y cultural poco dado a la reflexión y en el que todo se quiere rápido, bien, barato y fácil. Un mundo que, por todo ello, no considera realmente el proceso creativo que existe detrás de estas obras. Un mundo que, como critica el propio Amar, no tiene memoria y, al mínimo traspiés, es incapaz de recordar todo el camino trazado. Traspiés, por lo demás, fortuitos y dependiente del sobrevalorado palet en muchas ocasiones.

Por otro lado, Amar asume como un hecho muy positivo la aparición de nuevos y exitosos valores en el mundo de las infantiles. Sin embargo, la fuerza de los más jóvenes le mantiene en una alerta constante ante la inevitable competición. Lamentablemente, esa efervescencia y rapidez del actual contexto creativo infantil no ha sabido valorar la experiencia de los maestros anteriores. En este aspecto Amar es claro: es injusto que referentes absolutos, que contribuyeron a la renovación de las fallas en los años 80, se mantengan con dificultad en el mercado fallero por la falta de contratación a pesar de su solvencia y capacidad, en [5]beneficio de ciertos artistas “a la moda” con una técnica en muchos casos insuficiente y jaleados por los supuestos gurúes de la información fallera.

                Amar reivindica sin tapujos a toda aquella generación de artistas que rompieron con el imperio de Canet. Generación sin la que no es posible entender la actual situación, estableciéndose un continuum que algunos se niegan a ver, como si lo que hoy nos parece nuevo y revolucionario hubiera surgido de la nada. Un continuum del que, afortunadamente, Amar es nexo, parte y extensión.[1] No obstante, su llegada al taller de estos artistas necesitó de un curioso enlace a través de Soria. Anécdota cuanto menos curiosa. Desde bien niño su afición por las fallas[1] -sumada el trauma que le supuso ver arder en una falla a uno de sus ídolos de la infancia, Vicky el Vikingo- y su inquietud creativa, le llevaron a crear sus propias obras, a partir de unos moldes de plastilina forrados de papel y vaciados después. Estas eran quemadas en el pueblo natal de su madre en la provincia de Soria. Dio la casualidad que otro de los visitantes ocasionales del pueblo en verano era de Valencia y conocía a Falcó y a Pellicer, lo que le permitió su entrada en el taller y el contacto con el mundo real de la creación fallera.

[2] Aunque suele ser la referencia estética más comentada en la obra de Amar, no es la única y se circunscribe a la primera etapa de su creación fallera.

[3] La participación de Sergio Amar en hogueras también ha sido extensa y de éxito. Su primera hoguera plantada data de 2007 para Sant Blai – La Torreta, en la que repetiría en 2008. En 2009 inicia su trabajo en Altozano, que se extiende hasta hoy. En 2011 compartió su proyecto en hogueras con Joan S. Blanch. Aunque, de ninguna manera, podemos hablar de un trabajo conjunto, pues cada artista realizó su parte final de forma independiente.

[4] Ese mismo año participó en la falla colectiva para Ramiro de Maeztu – Leones.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>