mayo 2015
L M X J V S D
« abr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Categorías

(Traducción al castellano en las notas.)

L’arribada al taller de Marisa Falcó i Paco Pellicer va suposar el descobriment d’altres artistes i d’altres possibilitats estètiques allunyades de les falles que ell coneixia i admirava. Una de les seues principals influències a través d’aquell taller va ser –i segueix sent- la de Víctor Valero. Com el propi Amar indica, Valero li va fer descobrir la importància del contingut en les falles infantils a través d’un fil conductor, amb uns temes molt treballats i allunyats de la simple saturació de motius més o menys atractius que caracteritzen a molts dels projectes infantils.

El progressiu coneixement d’eixa “altra manera de fer” s’ha reflectit en el seu treball a través d’una progressiva simplificació configurada a partir d’una cal·ligrafia de senzillesa aparent i que molts han assumit com a fàcil d’imitar. No obstant açò, la coherència i la potència artística de Sergio Amar deixen clar on està l’original i on està la còpia.

IMG_8771

Falla infantil Corretgeria – Bany dels Pavesos 2012 Cap a on anem? de Sergio Amar. Exemple de la progressiva simplificació de les seues falles i l’herència del còmic (foto cedida per Raúl Llibrer de “Planet Fallas”).

En un procés regit per la màxima de “menys és més”, Sergio Amar ha assumit les influències d’altres creatius relacionats amb el món de les falles, que van des de la línia clara i potent de Carlos Corredera  –encara que no el seu contingut- al moviment que associem a l’obra de Ramón Pla. Elements assumits i traslladats al seu llenguatge i que han enriquit notablement la seua forma de treballar. Amar segueix de prop als nous talents i reconeix les seues influències. Actitud necessària per a evitar estancar-se i per a potenciar la transformació del món creatiu propi.

La il·lustració[1] és una de les seues principals vies per a trobar motius que seran desenvolupats després. El còmic –i no solament Spirou com ja vam assenyalar- són fonamentals per tal d’entendre la seua obra i eixe procés de simplificació que explica el pas d’unes figures més grotesques i d’un major modelatge a un reconeixement de la forma amb el detall just.

És important que el públic infantil puga assumir alguna idea o conclusió de tot l’exposat en la falla, però sense negar un altre grau de lectura o de complexitat que faça gaudir als adults. No obstant açò, que l’obra cride l’atenció entre la saturació d’estímuls dels dies de falles i que el contingut siga assumit, no suposa una tasca fàcil. Sergio Amar considera que, en algunes ocasions, s’ha excedit amb el contingut textual o temàtic de les seues falles. Un bon exemple és la falla que a Cuba – Literat Azorín va dedicar en 2013 a la llum amb Il.luminat. Malgrat que tots els elements estaven mesurats i estudiats, el contingut real va passar inadvertit per la seua complexitat en l’exposició. En altres ocasions, com la falla dedicada a les matemàtiques en l’Antiga de Campanar 2010 Las matemágicas, l’anècdota va suposar el fil conductor.

dsc_0384

Falla infantil Cuba – Literat Azorín 2013 Il.luminat de Sergio Amar. La complexitat del tema adaptada a un llenguatge senzill (foto cedida per Raúl Llibrer de “Planet Fallas”).

En Ingràvida el procés de complexitat temàtica exposada de manera senzilla es va desenvolupar a través de personatges “ingràvids” extrets de la cultura visual popular a la qual Amar no és alié, per la influència crucial del còmic: Superman, Batman… o fins i tot Campanilla, van ser la porta d’entrada a un tema que, com el propi artista ha explicat, va sorgir llambregant un llibre de física amb la posterior cerca d’informació que seria condensada més tard a través d’elements llegibles i mitjançant l’ús d’imatges que motiven però que no suposen un simple “talla i pega”, si no que s’insereixen dins del procés creatiu global.

IMG_8247

Detall de la falla infantil Gayano Lluch – Doctor Marco Merenciano 2015 Ingràvida de Sergio Amar.

No obstant açò, Sergio Amar afirma que cada vegada li resulta més complex trobar nous temes per a tractar. La biblioteca, les llibreries i la font inesgotable que hui suposa internet, van proporcionant a través d’anècdotes o fets curiosos l’embrió d’un guió que sempre està lligat a altres referents, en un procés creixent que l’artista va portant al seu terreny i que es caracteritza sempre per una explosió positiva que no deixa de costat el contingut didàctic. S’allunya així de la tendència de tall estilitzat i malenconiós potenciada per l’altre gran nexe artístic amb la nova generació d’artistes infantils: David Moreno.

Oposats en l’apartat estètic, Sergio Amar admira l’obra de Moreno, especialment per la seua coherència i valentia, en haver trencat motles i aportar una riquesa sense por al fracàs a través de la llibertat artística i un coneixement profund del format. Igualment, Amar és seguidor i admirador de les falles metafòriques i d’ensomni de Miguel H i de Marina Puche, en un procés recíproc a través del tractament de temes de caràcter oníric, amb un punt surrealista i inversemblant que ha començat a poblar el treball d’Amar en els últims anys. La seua cal·ligrafia s’ha anat estilitzant, amb un moderat atreviment que, en cap cas, trenque els límits que, segons ell, pogueren abocar-li al fracàs creatiu.

IMG_8455

Detall falla infantil Plaça del Mercat Central 2015 Aquàtica de Sergio Amar. Un exemple de la influència exercida pels artistes més joves que despunten en el món de les infantils, amb tot un seguit de personatges mimetitzats amb animals i plantes, en un joc oníric o surrealista.

D’altra banda, la presència d’Iván Tortajada en el seu espai de treball[2] com a col·laborador ha marcat el desenvolupament del jove artista però, al mateix temps, Amar reconeix que la seua manera de pintar s’ha vist influïda per la paleta de Tortajada en arreplegar elements del seu admirat José Gallego, a través d’una simplificació expressada en les tintes planes que hui és visible en la pintura d’Amar. De la mateixa manera, la seua manera de tractar el color ha influït a Tortajada que, en un interessant viatge de tornada, Amar ha assumit de forma evolucionada. Especialment en l’ús de colors fosforescents.

Però, si es parla del color, no podem deixar de costat la importància exercida per Moisés Alarcón en la carrera d’Amar, un mestre de la pintura que ha seguit col·laborant en el seu taller de forma intermitent. Alarcón li va fer comprovar la importància d’una bona aplicació del color que perd força en el carrer, on la llum i els condicionants de tot tipus són diferents als d’un taller. L’aspecte pictòric és el que menys gaudeix –com li ocorre a la majoria d’artistes- per ser el procés final, quan menys temps queda i quan més pressió se sent. I és l’aspecte que més critica de la seua pròpia obra.

No obstant açò, i malgrat la seua humilitat, la constància i saber fer d’Amar li han permès un ascens i un èxit assumits amb una gran tranquil·litat, sense els beneficis o desavantatges d’una presència mediàtica excessiva que, en ocasions, pot resultar contraproduent. Malgrat açò, l’existència d’una base sòlida no anul·la l’enorme respecte que cada exercici suposa per a l’artista. Mantenir eixa bona marxa, mantenir eixa estabilitat, és realment difícil.

I més en un format que ha absorbit la seua vida laboral i que, malauradament, no li permet desenvolupar altres activitats relacionades amb la il·lustració o vinculades a altres disciplines artístiques. Però també ha sigut esta dedicació la que li ha permès constituir una autoria clara, en la qual ha sabut equilibrar el segell personal amb una voluntat comercial, però sempre de manera seriosa, conscient i madura. Sense deixar, en cap cas, de gaudir cada dia del seu treball.

Sergio Amar no accepta que el seu procés d’aprenentatge haja conclòs, però la irrupció de nous valors i la rapidesa amb la qual tot esdevé en les falles no ens dóna l’oportunitat que el treball siga digerit en la seua justa mesura. La seua constància, per tant, va unida a l’autocrítica i a un esperit de superació per a fer front no solament a la competència d’altres artistes, també per a enfrontar-se a l’arma de doble tall que en moltes ocasions suposen els mitjans de comunicació relacionats amb les falles. S’arriba a més gent, és cert. Però també hi ha generadors d’opinió poc imparcials units a l’oportunitat de rèplica immediata per part d’un públic que es creu amb el dret a desmerèixer i fins i tot a faltar al respecte, en moltes ocasions amb una manca d’arguments notòria.

En qualsevol cas, i malgrat les injustícies del món faller, Sergio Amar ja és la veu de l’experiència. Un referent en creixement i en continu aprenentatge, però que ha donat sobrada mostra de la seua capacitat artística i de saber gestionar l’èxit, no per a acomodar-se sinó per a créixer com a creatiu. Amar no és únicament un nexe. És protagonista anb tot el mèrit.

BIBLIOGRAFIA

ESBRÍ, Iván, “Mans assaonades, saba nova”, Llibret AC Falla El Mocador, Sagunt, 2014


[1] Figures actuals com Rébbeca Dautremer o Macu Romero li han descobert noves formes de dibuixar i, alhora, han establit un pont cap a altres artistes, gràcies a la rapidesa i facilitat per al proveïment d’imatges que hui suposa internet. Pinterest s’ha convertit per a Sergio Amar en una eina fonamental.

[2] Álvaro Guija ha sigut un altre dels artistes formats en el seu taller.

SERGIO AMAR, EL ESLABÓN NECESARIO (II)

La llegada al taller de Marisa Falcó y Paco Pellicer supuso el descubrimiento de otros artistas y de otras posibilidades estéticas alejadas de las fallas que él conocía y admiraba. Una de sus principales influencias a través de aquel taller fue –y sigue siendo- la de Víctor Valero. Como el propio Amar indica, Valero le hizo descubrir la importancia del contenido en las fallas infantiles a través de un hilo conductor, con unos temas muy trabajados y alejados de la simple saturación de motivos más o menos atractivos que caracterizan a muchos proyectos infantiles.

El progresivo conocimiento de esa “otra manera de hacer” se ha reflejado en su trabajo a través de una progresiva simplificación configurada a partir de una caligrafía de sencillez aparente y que muchos han asumido como fácil de imitar. Sin embargo, la coherencia y la potencia artística de Sergio Amar evidencia a todas luces dónde está el original y dónde está la copia.

En un proceso regido por la máxima del “menos es más”, Sergio Amar ha asumido las influencias de otros creativos relacionados con el mundo de las fallas, que van desde la línea clara y potente de Carlos Corredera –aunque no su contenido- al movimiento que asociamos a la obra de Ramón Pla. Elementos asumidos y trasladados a su lenguaje y que han enriquecido notablemente su forma de trabajar. Amar sigue de cerca a los nuevos talentos y reconoce sus influencias. Actitud necesaria para evitar estancarse y para potenciar la transformación del mundo creativo propio.

La ilustración[1] es una de sus principales vías para encontrar motivos que serán desarrollados después. El cómic –y no sólo Spirou como ya señalamos- son fundamentales para entender su obra y ese proceso de simplificación que explica el paso de unas figuras más grotescas y de un mayor modelado a un reconocimiento de la forma con el detalle justo.

Es importante que el público infantil pueda asumir alguna idea o conclusión de todo lo expuesto en la falla, pero sin negar otro grado de lectura o de complejidad que haga disfrutar a los adultos. Sin embargo, que la obra llame la atención entre la saturación de estímulos de los días de fallas y que el contenido sea asumido no supone una tarea fácil. Sergio Amar considera que, en algunas ocasiones, se ha excedido con el contenido textual o temático de sus fallas. Un buen ejemplo es la falla que en Cuba – Literato Azorín dedicó en 2013 a la luz con “Il.luminat”. A pesar de que todos los elementos estaban medidos y estudiados, el contenido real pasó algo inadvertido por su complejidad en la exposición. En otras ocasiones, como la falla dedicada a las matemáticas en l’Antiga de Campanar 2010 “Las matemágicas”, la anécdota supuso el hilo conductor.

En “Ingràvida” el proceso de complejidad temática expuesta de manera sencilla se desarrolló a través de personajes “ingrávidos” extraídos de la cultura visual popular a la que Amar no es ajena, por la antedicha influencia crucial del cómic: Superman, Batman… o incluso campanilla, fueron la puerta de entrada a un tema que, como el propio artista cuenta, surgió ojeando un libro de física con la posterior búsqueda de información que sería condensada más tarde a través de elementos legibles y mediante el uso de imágenes que motiven pero que no supongan un simple “corta y pega”, si no que se insertan dentro del proceso creativo global.

Sin embargo, Sergio Amar afirma que cada vez le resulta más complejo encontrar nuevos temas para tratar. La biblioteca, las librerías y la fuente inagotable que hoy supone internet, van proporcionando a través de anécdotas o hechos curiosos el embrión de un guión que siempre se remite a otros referentes, en un proceso creciente que el artista va llevando a su terreno  y que se caracteriza siempre por una explosión positiva que no deja de lado el contenido didáctico. Se aleja así de la otra tendencia de corte estilizado y melancólico potenciada por el otro gran nexo artístico con la nueva generación de artistas infantiles: David Moreno.

Opuestos en lo estético, Sergio Amar admira la obra de Moreno, especialmente por su coherencia y valentía, al haber roto moldes y aportar una riqueza sin miedo al fracaso a través de la libertad artística y un conocimiento profundo del formato. Igualmente, Amar es seguidor y admirador de las fallas metafóricas y de ensoñación de Miguel H y de Marina Puche, en un proceso de reciprocidad a través del tratamiento de temas de carácter onírico, con un punto surrealista e inverosímil que ha empezado a poblar el trabajo de Amar en los últimos años. Su caligrafía se ha ido estilizando, con un comedido atrevimiento que, en ningún caso, rompa los límites que, según él, pudieran abocarle al fracaso creativo.

Por otro lado, la presencia de  Iván Tortajada en su espacio de trabajo[2] como colaborador ha marcado el desarrollo del joven artista pero, al mismo tiempo, Amar reconoce que su manera de pintar se ha visto influida por la paleta de Tortajada al recoger elementos de su admirado José Gallego, a través de una simplificación expresada en las tintas planas que hoy en día es visible en la pintura de Amar. Del mismo modo, su manera de tratar el color ha influido a Tortajada que, en un interesante viaje de vuelta, Amar ha reasumido de forma evolucionada. Especialmente en el uso de colores fosforescentes.

Pero, si se habla del color, no podemos dejar de lado la importancia ejercida por Moisés Alarcón en la carrera de Amar, un maestro de la pintura que ha seguido colaborando en su taller de forma intermitente. Alarcón le hizo comprobar la importancia de una buena aplicación del color que pierde fuerza en la calle, donde la luz y los condicionantes de todo tipo son diferentes a los de un taller. El aspecto pictórico es el que menos disfruta –como le ocurre a la mayoría de artistas- por ser el proceso final, cuando menos tiempo queda y cuando más presión se siente. Y es el aspecto que más critica de su propia obra.

Sin embargo, y a pesar de su humildad, la constancia y saber hacer de Amar le han permitido un ascenso y un éxito asumidos con una  gran tranquilidad, sin los beneficios o desventajas de una presencia mediática excesiva que, en ocasiones, puede resultar contraproducente. A pesar de ello, la existencia de una base sólida no anula el enorme respeto que cada ejercicio supone para el artista. Mantener esa buena marcha, mantener esa estabilidad, es lo realmente difícil.

Y más en un formato que ha absorbido su vida laboral y que, muy a su pesar, no le permite desarrollar otras actividades relacionadas con la ilustración o vinculadas a otras disciplinas artísticas. Pero también ha sido esta dedicación lo que le ha permitido constituir una autoría clara, en la que ha sabido equilibrar el sello personal con una voluntad comercial, pero siempre de manera seria, consciente y madura. Sin dejar, en ningún caso, de disfrutar cada día de su trabajo.

Sergio Amar no acepta que su proceso de aprendizaje haya concluido, pero la irrupción de nuevos valores y la rapidez con la que todo acontece en las fallas no nos da la oportunidad de que el trabajo sea digerido en su justa medida. Su constancia, por tanto, va unida a la autocrítica y a un espíritu de superación para hacer frente no sólo a la competencia de otros artistas, también para enfrentarse al arma de doble filo que en muchas ocasiones suponen los medios de comunicación relacionados con las fallas. Se llega a más gente, es cierto. Pero también hay generadores de opinión poco imparciales unidos a la oportunidad de réplica inmediata por parte de un público que se cree con el derecho desmerecer e incluso a faltar al respeto, en muchas ocasiones con una falta de argumentos notoria.

En cualquier caso, y a pesar de las injusticias del mundo fallero, Sergio Amar ya es la voz de la experiencia. Un referente, en crecimiento y en continuo aprendizaje, pero que ha dado sobrada cuenta de su capacidad artística y de saber gestionar el éxito no para acomodarse sino para crecer como creativo. Amar no es únicamente un nexo. Es protagonista por derecho propio.

BIBLIOGRAFÍA

ESBRÍ, Iván, “Mans assaonades, saba nova”, Llibret AC Falla El Mocador, Sagunt, 2014


[1] Figuras actuales como Rébbeca Dautremer o Macu Romero, le han descubierto nuevas formas de dibujar y, a la vez, han establecido un puente hacia otros artistas, gracias a la rapidez y facilidad para el abastecimiento de imágenes que hoy en día supone internet. Pinterest se ha convertido para Sergio Amar en una herramienta fundamental.

 [2] Álvaro Guija ha sido otro de los artistas formados en su taller.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>